niedziela, 4 marca 2018

Sok z żurawiny - Oleofarm. Na zdrowie ;)

W okresie jesienno-zimowym często sięgam po naturalne soki owocowe, które wspomagają organizm - zwłaszcza w okresie infekcyjnym. Soki z Oleofarmu są naturalnymi sokami owocowymi, nie zawierają cukru - więc wybór jest oczywisty. Po soku malinowym z lipą i z owoców pigwy przyszedł czas na przetestowanie soku z owoców żurawiny oraz syropu malinowego. 

Syrop malinowy zniknął w ciągu tygodnia. Dobrał się do niego Rafał z Jaśkiem, delektując się pyszną herbatą z miodem i syropem malinowym. Niewiele go dla mnie zostało, ale jednorazowe posmakowanie wystarczyło mi, by umieścić go w czołówce syropów malinowych. W składzie dwa proste składniki - owoc maliny i cukier. Więcej o właściwościach prozdrowotnych malin pisałam tutaj. Syropy zamówione, czekamy na dostawę - zima przecież nie odpuszcza. 

Nowością w mojej kuchni jest sok z żurawiny. Jest to naturalny 100% sok z żurawiny otrzymywany poprzez bezpośrednie wyciskanie owoców żurawiny. Charakteryzuje się kwaśnym, lekko cierpkim smakiem. Sok z żurawiny jest doskonałym składnikiem codziennej diety. Sok można rozcieńczyć wodą lub innym sokiem i osłodzić miodem.



DLACZEGO WARTO PIĆ SOK Z ŻURAWINY?


Owoce żurawiny zawierają bardzo dużą ilość substancji antyoksydacyjnych i to właśnie one sprawiają, że sok z żurawiny jest cennym produktem prozdrowotnym.
Wartości odżywcze soku żurawinowego
- przeciwutleniacze
-witamina C, b6, E i K
- kwas salicylowy
- wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk


KORZYŚCI ZDROWOTNE

1. Ochrona przed zakażeniami układu moczowego

Badania wykazały, że sok z żurawiny zawiera proantocyjanidyny, które posiadają właściwości przeciwzapalne i skutecznie zapobiegają utrzymywaniu się bakterii na ścianach pęcherza moczowego. Związki te zapobiegają także dalszemu namnażaniu się szkodliwych mikroorganizmów i wypłukują je wraz z oddawaniem moczu. Badania pokazują również, że regularne picie soku żurawinowego może bardzo skutecznie zapobiegać nawracającym zakażeniom układu moczowego. Zalecany kobietom w ciąży i przygotowującym się do zabiegów ginekologicznych (1).

2. Hamowanie rozwoju wirusa grypy

Według wyników niektórych badań sok żurawinowy pomaga hamować rozwój wirusa grypy Haemophilus, które są częstą przyczyną infekcji ucha i układu oddechowego u dzieci. Świeży sok z żurawiny może być również skuteczny w leczeniu bólu gardła i przeziębienia.Działanie przeciwzapalne żurawiny okazuje się również skuteczne względem stanów zapalnych płuc, często powodowanych przez wirusa grypy. Zawarte w żurawinie składniki aktywne pozwalają zapobiegać przywieraniu wirusa grypy do komórek, a tym samym zapobiegać rozwojowi choroby (1).
3. Działanie antynowotworowe

Zawarte w żurawinie związki polifenolowe sprawiają, że jest ona uważana za produkt mający wpływ na hamowanie rozwoju niektórych typów nowotworów. Dieta  bogata we flawonoidy zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

4. Ochrona serca

Żurawina bogata jest w flawonoidy, które posiadają właściwości antyoksydacyjne i mogą zmniejszyć ryzyko miażdżycy. 

WAŻNE !!!

Żurawina zawiera znaczne ilości kwasu salicylowego, który jest składnikiem niektórych leków (np. Acard). Jego funkcją w organizmie jest rozrzedzenie krwi i działanie przeciwzakrzepowe. W przypadku gdy spożywasz kwas salicylowy z innego źródła, sok z żurawiny pił w niewielkich ilościach, unikaj również zjadania dużej ilości owoców.


Na zdrowie ;)



żrodło

1.https://www.olej.edu.pl/sok-z-zurawiny/

3 komentarze: