środa, 13 września 2017

Produkty pochodzenia naturalnego wspomagające odporność.

W okresie jesienno-zimowym dopada nas nie tylko spadek formy psychicznej - jesienne depresje, przemęczenie, znużenie, spadek motywacji, ale głównie spadek formy fizycznej. Bakterie, wirusy i grzyby czają się wszędzie i tylko czekają, aż nas system obronny zacznie szwankować - wtedy atakują i infekcja gotowa. Dzieci idą do przedszkola i po trzech dniach wracają z katarem - znacie to? Ja jeszcze nie, ale bardzo życzę sobie by takich sytuacji w przyszłości było jak najmniej. Dlatego też, tak ważna jest profilaktyka prozdrowotna i stosowanie w codziennej diecie produktów podnoszących naszą odporność. Nawet dobrze zbilansowana dieta,  w tym wymagającym okresie może nie wystarczyć by ustrzec się przed chorobą. Jakie zatem (nie) codzienne produkty włączyć do jadłospisu by stymulować odporność?

Obecnie, coraz większym zainteresowaniem w celu wspomagania odporności u dzieci, cieszą się naturalne produkty lecznicze, bądź suplementy diety pochodzenia roślinnego. W ich składzie można znaleźć różne substancje czynne, które odpowiadają za działanie danego surowca. Istotnymi dla organizmu substancjami pochodzenia roślinnego są polisacharydy, flawonoidy, polifenole, garbniki, laktonyNajczęściej w produktach obecnych na rynku polskim, zalecanych do stosowania u dzieci w celu poprawienia odporności, znajdują się takie surowce, jak aloes drzewiasty(po 10-12 roku życia), jeżówka purpurowa (po 12 roku życia) oraz czarny bez. Tym trzem produktom - tajemniczym bardziej lub mniej - poświęcę kolejny wpis, bo jest to temat obszerny.


 PYŁEK PSZCZELI - USPRAWNI NIE TYLKO TWOJE SERCE

Pyłek kwiatowy jest bardzo cennym produktem leczniczym, wytwarzanym przez pszczoły. Zawiera on aż 200 aktywnych składników! Co jest istotne - pyłek pszczeli ma swoje działanie - wielokierunkowe - potwierdzone badaniami naukowymi.  
 Pełni rolę:
- odżywczą - bogaty w witaminy, biopierwiastki i aminokwasy - wzmacnia organizm, reguluje przemianę materii,  wykazuje działanie antyanemiczne
- detoksykacyjną - zmniejsza i eliminuje szkodliwe działanie czynników chemicznych oddziałujących na człowieka - pełni funkcję osłonową dla wątroby, podnosi odporność organizmu na zakażenia poprzez zwiększanie liczby limfocytów we krwi
- antydepresyjną - uspokajające - co jest niezwykle istotne w okresie jesiennym - gdy słońca mniej i bardziej czujemy się ospali, zmęczeni, zniechęceni. Zmniejsza rozdrażnienie, nerwowość, napięcie, wzmacnia układ nerwowy. chroni przed skutkami stresu, może pomagać w zwalczaniu nerwicy i depresji.
- antyalergiczną 
-antymiażdżycową - obniża poziom lipidów, wspomaga leczenie nadciśnienia, zapobiega powstawaniu skrzepów
- antybiotyczną - działanie antybakteryjne, antygrzybicze, antywirusowe
 Dodatkowo wpływa na urodę - odżywia skórę. 

Aby zwiększyć przyswajalność pyłku pamiętajcie by sprzed spożyciem namoczyć go w wodzie (temp. do 40 stopni)  albo dokładnie zmielić.  Na 1/3 szklani - 2 łyżeczki pyłku. Spożywać dwa razy dziennie - rano i wieczorem. Dodatkowo można dodać do mikstury miód.
Pyłek zaleca sie dawać dzieciom po 3rż
PYŁEK PSZCZELI A CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO







KURKUMINA - ZWALCZA KOMÓRKI RAKOWE

Kurkumina zawarta w kurkumie to kolejny związek pochodzenia naturalnego (polifenolowy) który ma liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywana była już w starożytności w medycynie naturalnej,w leczeniu trudno gojących się ran i oparzeń.Sprawdzała się również przy dolegliwościach trawiennych. Najnowsze badania jasno wskazują na jej silne działanie antynowotworowe. Myszom zostały wszczepione komórki raka jajnika, po czym podawano im kurkuminę w dawcę spożywczej- jak się okazało wpływała ona na zmniejszenie nowotworu na poziomie komórkowym - wnikała wewnątrz komórki. Znacznie ograniczała ona powstawanie przerzutów, jest naturalna i po jej odpowiednim spożywczym użyciu nie występują skutki uboczne.

Dodatkowo wykazuje ona silne działanie przeciwzapalne - według wyników badań hamuje ona proces zapalny porównywalne jak leki typu nurofen. Dodatkowo wpływa na metabolizm, wspomaga prace układu trawiennego. 
Jest ona słabo przyswajalna, wiec warto pamiętać o tym, by łączyć ja z czarnym pieprzem. 
Nie jest tak, że kurkumina  to lekarstwo na wszystko - nie zastąpi ona zbilansowanej diety, aktywności fizycznej i specjalistycznych leków - stanowi jednak ważne dopełnienie.
Jak ją spożywać? Ja dodaję ją do zup w okresie jesienno- zimowym, do kurczaka curry - razem z mlekiem kokosowym tworzą niezwykle doznanie smakowe, do koktajli.

OLEJ Z CZARNUSZKI - LECZY WSZYSTKO

Nigella sativa L - to roślina przebadana wzdłuż i wszerz. Wiele badań wskazuje na jej liczne działanie prozdrowotne, również stymulujące odporność. Mowa o czarnuszce, która wykazuje szerokie spektrum działań farmakologicznych. Swoje zastosowanie znalazła również w medycynie naturalnej, obecnie w innych kręgach kulturowych olej z czarnuszki uważany jest na podstawowy środek leczniczy.  W licznych pracach  zostało wyizolowanych i zidentyfikowanych wiele związków aktywnych obecnych w nasionach czarnuszki. Badania przeprowadzone w celu określenia składu
 nasion czarnuszki potwierdziły obecność oleju roślinnego, białek, alkaloidów, saponin, flawonoidów i olejku eterycznego. Potwierdzono, iż nasiona bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy, oleinowy i eikozadienowy.  Większość udowodnionych efektów farmakologicznych przypisuje się chinonowym składnikom nasion czarnuszki, z czego największą część stanowi tymochinon. Wykazuje on działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wykazuje także działanie przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwcukrzycowe, przeciwbólowe, przeciwalergiczne.

Nasiona czarnuszki stymulują układ immunologiczny, sprzyjają wydzielaniu cytokin, hamują wydzielanie przez makrofagi znaczących mediatorów zapalnych. Chronią płuca przed zapaleniem, obrzękami pęcherzyków płucnych. Badania wykazują, że chroni przed astmą. I nie może być inaczej - czarnuszka wpływa na nasze zdrowie psychiczne, chroni układ nerwowy. Badania na szczurach wykazały właściwości przeciwlękowe - co jest ważne z punktu widzenia leczenia choroby cywilizacyjnej XXI wieku - nerwicy. Jak widzicie czarnuszka ma olbrzymie spektrum działania.

TUTAJ odsyłam do danych szczegółowych, badań i piśmiennictwa.
I jeszcze TUTAJ
.
Olej z czarnuszki - przeciwwskazania
Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe - zawarty w nich olejek lotny hamował czynność skurczową mięśni gładkich macicy u szczurów i świnek morskich. W związku z tym może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży, dlatego nie powinny go one stosować.
Olej czarnuszkowy obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby zmagające się z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym) nie powinny po niego sięgać.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-i-zastosowanie-oleju-czarnuszkowego_36180.html
 PRZECIWWSKAZANIA
- kobiety w ciąży ze względu na silne właściwości rozskurczowe
- osoby z niedociśnieniem tętniczym

Jak stosować olej z czarnuszki? Wyłącznie na zimno, ingerencja cieplna niszczy substancje prozdrowotne. Dodajmy do sałatek, sosów, ostudzonych zup, kasz bądź też przyjmujmy solo - według zaleceń producenta. 

NATURALNE ANTYBIOTYKI

Czosnek, cebula - od dawna wiadomo, że wykazują silne działanie antybakteryjne (allicyna zawarta w czosnku wykazuje działanie bakteriobójcze - uwalnia się w czasie gryzienia ząbka) oraz wirusowe. Czosnek oczyszcza z toksyn, metali ciężkich i drobnoustrojów. Najskuteczniejsze są gdy spożywamy je na surowo- chociaż wiem, jak ciężko jest zjeść ząbek czosnku i jednocześnie nie oszaleć :)  razem z witaminą C - która zwiększa jego działanie.

 Ja na okres jesienno-zimowy przygotowuję bombową miksturę:
- czosnek
- miód
- sok z cytryny - źródło witaminy C
- w tym roku dodam pyłek pszczeli
Mieszam i zjadam dwie łyżki dziennie - dokładne proporcje podam w najbliższych dniach, gdy będę miksturę przygotowywać :)
Dzieciom czosnek dodawajmy do zup, sosów, pas kanapkowych.
Olej z czarnuszki - przeciwwskazania
Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe - zawarty w nich olejek lotny hamował czynność skurczową mięśni gładkich macicy u szczurów i świnek morskich. W związku z tym może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży, dlatego nie powinny go one stosować.
Olej czarnuszkowy obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby zmagające się z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym) nie powinny po niego sięgać.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-i-zastosowanie-oleju-czarnuszkowego_36180.html

KISZONKI 

Wzbogaćmy naszą dietę w naturalne probiotyki. Kiszonki wpływają na układ pokarmowy - zwłaszcza na jelito cienkie. Jaki jest związek pomiędzy jelitami a odpornością? To w nich znajduje
 się najwięcej limfocytów. Znacie na pewno hasła, że jelita to drugi mózg i w jelitach zaczyna się zdrowie. Bakterie probiotyczne zawarte w kiszonkach, nie tylko dbają o prawidłową florę bakteryjną, ale także zwalczają patogeny.


TRAN


Jeśli widzicie na buteleczce, że tran jest z wątroby rekina, to natychmiast odłóżcie ten produkt albo go wyrzućcie - jeśli macie taki w domu. Tran pozyskiwany jest jedynie z  wątroby dorsza, z żadnych rekinów. Niezaprzeczalnie tran wzmacnia odporność, ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Witamina A uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nią chorobotwórczych drobnoustrojów. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowych zachorowań, kiedy błona śluzowa dróg oddechowych jest szczególnie narażona na kontakt z wirusami czy bakteriami. Należy jednak pamiętać, że tranu i innych witamin nie można stosować podczas antybiotykoterapii, ponieważ wspomagają wówczas nie tylko osłabiony organizm, lecz także bakterie czy wirusy, które wywołują chorobę. W związku z tym tran i inne witaminy należy podawać po zakończeniu kuracji antybiotykowej - tylko wtedy będą wspierać proces regeneracji organizmu. Oglądałam jednak kiedyś dokument, w którym pokazana była produkcja tranu - to co tam zobaczyłam, spowodowało,że zaczęłam się zastanawiać nad sensem jego suplementacji. Na pewno powinniśmy zrobić solidny risercz i wybrać tran najlepszej jakości. Przy wyborze kierujmy się składem - ilością DHA i EPA. Nie będę robić reklamy, która firma ma tran solidny - jeśli chcecie udzielę jednak informacji.




ALOES 

Ostatnio bardzo popularny, jednak dotarłam do sprzecznych badań, próbuję zweryfikować informacje, więc na pewno jeszcze o tym napiszę.


Oczywiście suplementacja jest tylko jednym z elementów poprawy odporności i powinna być połączona ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną. 
Dodatkowo na odporność wpływa hartowanie organizmu, odpowiednia ilość snu, regeneracja organizmu, rezygnacja z używek, wyeliminowanie z diety dziecka cukrów - słodyczy, suplementacja witaminą D (oddzielny wpis), witamina C, sok z malin ( oddzielny wpis), miód.

A Wy jak wspomagacie odporność?

4 komentarze:

  1. Kama, a TY dajesz tran Jasiowi? bo właśnie słyszałam sprzeczne opinie, jedni podają dzieciom, inni nie i sama nie wiem ...

    help :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja podaję mu DHA z alg, tranu nie daję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam w sklepie ostatnio pyłek pszczeli, ale nie brałam bo w sumie nie wiem jak to jeść ... czy to jest dobre do jogurtu? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czosnek, cebula, miód, cytryna - moje hity. :)
    Aloes piję od wielu lat od jesieni do wiosny, gdybyś znalazła konkretne informacje (potwierdzone naukowo) odnośnie braku korzyści/działań niepożądanych, to daj znać, bo aż sama jestem ciekawa :)

    I dzięki, że wspomniałaś o tym tranie - sama nie korzystam, ale nawet nie wiedziałam z czego konkretnie on pochodzi :)

    OdpowiedzUsuń