niedziela, 27 sierpnia 2017

Leczo - smaczne danie jednogarnkowe.

Wczoraj pisałam Wam o tym jak zwiększyć ilość zjadanych warzyw. Idealną opcją wydają się być również warzywne dania jednogarnkowe. W okresie gdy cena papryki i cukinii idzie w dół większość gospodyń domowych przygotowuje...leczo! Nie inaczej jest w moim domu. Mojemu synowi najbardziej odpowiada wygrzebywanie i wyjadanie kiełbasy oraz cukinii.  Nie specjalnie przepada za gotowaną papryką. 


Składniki na 4 porcje

- 300 g kiełbasy
- 3 kolorowe papryki
- 2 cebule
- 1 średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 500 ml passaty pomidorowej
- olej rzepakowy
- przyprawy : niewielka ilość soli, pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki



Przygotowanie

Kiełbasę kroimy. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Kiełbasę i cebulę podsmażamy na oleju ok 10 minut, dodajemy czosnek i kontynuujemy smażenie. Paprykę i cukinię kroimy i dorzucamy do garnka. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, kroimy, wrzucamy go garnka. Dodajemy przyprawy i passatę pomidorową. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż zmiękną warzywa. Gotowe! 





Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Ostatnio bardzo polubiłam gotowanie. Choć nie zawsze mi wychodzi, zwłaszcza za pierwszym razem to i tak później jest satysfakcja. Najlepsze są takie dania: łatwe, szybkie i tanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w sobotę ugotowałam 5cio litrowy gar leczo :D zamrożone , zawekowane czeka na zjedzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo, ale najlepsze i tak robi moja babcia ... i wekuje na wynos :)

    OdpowiedzUsuń