wtorek, 25 lipca 2017

Placki z jabłkami i twarogiem.

Mamy w domu prawdziwego plackożerce. Gdy brakuje pomysłów na to, co przygotować na śniadanie - placki to zawsze dobry wybór. Jest to dosłownie pewnik śniadaniowy - porcja znika z prędkością światła. Smakują zawsze - bez względu na to czy są z owocami czy warzywami. Placki mają jedną wielką zaletę - możemy w nich przemycić produkty, za którymi nasze dzieci w normalnych warunkach nie przepadają, czy też nie można ich podać w pierwotnej formie ze względu na strukturę i ryzyko zadławienia ( np. orzechy). Kolejną zaletą placków jest łatwość i szybkość w przygotowaniu. Dodatkowo są idealne do nauki samodzielnego jedzenia.

Dzisiaj proponuję wersję na słodko.

Składniki na ok 10 placuszków

- 1 jajko
- 2 jabłka
- 3 łyżki twarogu
- mąka do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ok 3-4 łyżek
- olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i smażymy na wolnym ogniu.
Bez soli.
Bez cukru.
Z glutenem.
Z jajem.

Idealnie zbilansowane:
Źrodło białka : jajko i twaróg
Żródło węglowodanów : mąka i jabłko
Źródło tłuszczy : olej lniany/rzepakowy



Idealna propozycja zarówno dla młodszych jak i starszych dzieci. Osobiście bardzo nie lubię twarogu, natomiast placki dają radę. Jan uwielbia je do tego stopnia, że z łatwością wciąga piąteczkę.

Dajcie znać czy smakowało.




1 komentarz:

  1. Placuszki bardzo apetyczne Od jakiegoś czasu brakuje mi pomysłów na śniadania i kolacje ( bo ile w koncu można jeść kanapki oraz owsiankę z babanem). Placuszki tego typu już od dawna chodziły mi po głowie. Trzeba będzie w koncu je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń