wtorek, 21 marca 2017

Gulasz z soczewicy :)

Mięso to wciąż składnik stanowiący podstawę kuchni polskiej. Być może tendencja zaczyna być lekko spadkowa, jednak wciąż badania pokazują, że jemy za dużo mięsa. Statystyczny polak zjada rocznie ok 38 kilogramów wieprzowiny i około 25 kg drobiu, spożycie wołowiny to zaledwie 2 kg. Nie powinna taka tendencja dziwić - wołowina jest mięsem najdroższym, wymaga wiedzy jak ją przygotować. Jednak spośród tej trójki jest najzdrowsza - zawiera najmniej tłuszczu i sporo żelaza (100 g czerwonego mięsa zawiera tyle przyswajalnego żelaza co 25 kg szpinaku). Sięgamy po nią zdecydowanie za rzadko.

Nasza dieta powinna być dietą zróżnicowaną, jednak uważam, że powinniśmy dążyć do tego by ilość mięsa jednak ograniczać, na rzecz wyboru tego o lepszej jakości.

W moje rodzinie mięso jada się codziennie. Obiad bezmięsny należy do rzadkości. Jednak w swoim domu mięso przygotowuję maxymalnie 2 - 3 razy w tygodniu. Nie jestem zwolenniczką jego całkowitej eliminacji. Głównie wykorzystujemy mięso wołowe, czasami wieprzowe, rzadko kurczaka. Coraz częściej na stole gości kacze udko.

Dania bezmięsne mogą być naprawdę smaczne i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zapraszam po przepis na pyszne danie z soczewicą.





Składniki

- zielona soczewica
- pół białej kapusty
- cukinia
- papryka
- pomidory z puszki
- przecier pomidorowy
- olej
- kasza (u mnie kuskus)

Przygotowanie

Soczewicę moczymy w wodzie i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa kroimy i lekko przesmażamy w garnku, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Dodajemy ugotowaną soczewicę i pomidory z puszki. Pod koniec gdy warzywa będą miekkie dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy do smaku (sól, pieprz, zioła). My przyprawiamy  sobie danie oddzielnie na talerzu ( pieprz świeżo mielony, sól himalajska), ze względu na ograniczenie do minimum soli w diecie Jasia. Podajemy z ulubionymi dodatkami - wg mnie najlepsza jest kasza - wybór dowolny.

Smacznego! Dajcie znać czy smakowało ;)


6 komentarzy:

  1. Idealnie trafiłam! Mam w szafce paczkę zielonej soczewicy i kompletnie nie miałam pojęcia z czym ją ugryźć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam soczewicę, ale jeszcze gulaszu z niej nie jadłam :) Pięknie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno takie danie przygotuję :) Raz jadłam zupę z soczewicy zrobioną na imprezę przez mojego kolegę, i nasze skojarzenie to był właśnie jakby posmak gulaszu, więc może być ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam soczewicy w tej postaci ale danie wygląda na bardzo smaczne. Zapisuję przepis i jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś gulasz z soczewicą, pieczarkami i papryką. Bardzo mi smakował, ale Twoja wersja z cukinią i pomidorami wydaje się ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń