poniedziałek, 21 grudnia 2015

Odżywianie kobiet w ciąży.

Dużo się mówi o odżywianiu kobiet w ciąży. Gdy spojrzymy na temat możemy od razy wysunąć oczywiste wnioski. Żywienie kobiet w ciąży to żywienie zbilansowane, zróżnicowane, bogate w substancje odżywcze. To rezygnacja z tego, co organizmowi nie służy i kierowanie się rozsądnym, zdrowym wyborem w komponowaniu posiłków. Najważniejsze elementy prawidłowego żywienia ciężarnej to pełne pokrycie zapotrzebowania na energię, białko, witaminy, składniki mineralne i NNKT oraz unikanie nadmiarów pokarmowych. Nieprawidłowe odżywianie przyszłej mamy może być przyczyną niskiej masy urodzeniowej dziecka ( <2500g ). To z kolei stwarza ryzyko zgonu okołoporodowego, zgonu w okresie niemowlęcym, infekcji dróg oddechowych w dzieciństwie,deficytów w zakresie funkcjonowania poznawczego.  
Odżywianie przyszłej mamy jest niesamowicie ważne. 
Jeśli chodzi o zalecany przyrost masy ciała podczas ciąży ( pojedynczej) to jest on zależy od BMI wyjściowego kobiety w ciąży. 


Dla BMI < 18.5 całkowity przyrost masy ciała powinien się mieścić w graniach od 12.5 do 18 kg. 
Dla BMI 18.5 - 24.9 - 11.5 - 16 kg
Dla BMI 25.0 - 29.9 - 7-11,5kg
Dla BMI >30 - 5-9 kg

Przy czym w pierwszym trymestrze zalecany jest przyrost masy ciała od 0.5 do 2 kg. W drugim i trzecim trymestrze dla BMI prawidłowego 0.5 kg/tydz.


Oczywiście wzrasta zapotrzebowanie na niektóre z substancji odżywczych. 

O kwasie foliowym było już na blogu dość dużo. Warto pamiętać o kwasie foliowym nie tylko w fazie zarodkowej, ale również w trakcie ciąży. Niedostateczne spożycie folianów może wpływać na niedorozwój łożyska, powodować spontaniczną aborcję. 
WITAMINA A - nie przesadzać z nią ! ponieważ w nadmiarze ma ona właściwości teratogenne. Zaleca się spożycie  770 mikogram.
WITAMINA D - W ciąży zapotrzebowanie wynosi 20-25 mcg na dobę. 1,25(OH)2D reguluje wydzielanie hormonów przez łożysko, zapobiega nadprodukcji zapalnych cytokin, które mogą indukować rozwój stanu przedrzucawkowego i poród przedwczesny. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie wystarczy zjeść 50 g śledzia, 2 żółtka jaja lub 100 g łososia.
WAPŃ
Niedobory wapnia zwiększają ryzyko obniżonej gęstości kostnej u noworodka, stanu przedrzucawkowego, porodu przedwczesnego. Na jego wchłanianie istotny wpływ ma witamina D. Zalecane dzienne spożycie - 1000 mg. 
ŻELAZO - 27 mg ( kobiety przed ciążą - 18 mg)
CYNK - 11 mg ( kobiety przed ciążą 8 mg)
JOD - 220 mikrogram ( kobiety przed ciążą 150 mikrogram)
WITAMINA C - 85 mg ( przed ciążą 75 mg )
WITAMINA B6 -1.9 mg (przed ciążą 1.3 mg)
WITAMINA B12  - 2.6 mikrogram ( przed ciążą 2.4)

Zebrałam wszystko w tabelkę, aby było czytelniej. 

ZASADY PRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA W CIĄŻY
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów
2. Dbaj o prawidłowy przyrost masy ciała
3. Zrezygnuj z alkoholu i innych używek.
4. Ogranicz spożycie kawy i mocnej herbaty 
5. Nawadniaj organizm !
6. Wybieraj pełnowartościowe produkty.
7. Zrezygnuj z wysoko przetworzonych produktów.
8. Dostarczaj odpowiednią ilość błonnika - ok. 40 g dziennie. 

Jeszcze na koniec kilka słów o spożyciu kawy w ciąży. Według informacji, które posiadam nie powinno się przekraczać 150 mg kofeiny dziennie. Zwiększona ilość może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem poronienia i małej masy urodzeniowej dziecka. Ja w pierwszym trymestrze w ogóle nie miałam ochoty na kawę. Wręcz sam zapach powodował u mnie odruch wymiotny. Nie smakowała mi i już. W drugim trymestrze ochota na kawę powróciła, ale jest to jedna, mała, słaba kawka dziennie. 

Zawartość kofeiny w kawie.
•   bezkofeinowa
•   Arabica
•   Robusta
•   rozpuszczalna
•   espresso
•   w proszku ("3 w 1")
1-6 mg/150 ml
50-120 mg/150 ml
100-250 mg/150 mg
60-70 mg/150 ml
40-110 mg/150 ml
39-78 mg/ 150 ml
Kofeina zawarta jest również w herbacie ( 12-67 mg/200 ml), w czekoladzie mlecznej (20 mg /100 g), czekoladzie gorzkiej ( 70 mg/100g).


9 komentarzy:

  1. Te wszystkie informacje na pewno przydają się przyszłym mamom ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Informacje bardzo przydatne dla przyszłych mam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, my na studiach niestety w toku na specjalizacji nie mieliśmy dietetyki Położniczo-Ginekologicznej, a szkoda ;<

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli przytyłam za mało dla swojego BMI, ale więcej się nie dało. To chyba u nas rodzinne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super że o tym piszesz, z tego co zauważyła kobiety w ciąży maja coraz większą wiedzę na temat odżywiania i tego jakie substancje odżywcze możemy znaleźć w poszczególnych produktach. To dobrze, bo zdrowa żywność to zdrowa mama i dzidziuś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedna uwaga: witaminy D nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie w odpowiedniej ilości z samym tylko pożywieniem (pamiętajmy, że są duże straty). Właściwie zawsze, a w ciąży szczególnie, zalecałabym suplementację.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedy przeczytałam ten post, pomyślałam sobie, że bycie w ciąży to strasznie skomplikowana sprawa ;) W końcu trzeba o wszystkim pamiętać i dbać o siebie jak nigdy dotąd. A tak właściwie, to dbać już nie tylko o siebie :) I chyba właśnie ta motywacja, myśl o tej małej istotce, motywowałaby mnie do pamiętania o tym wszystkim ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. super post :) myślę, że podstawowym problemem jest to co jedzą kobiety w ciąży - często pozwalają sobie na zachcianki, bo przecież jestem w ciąży. A za duży przyrost masy ciała to też jest problem. Ja walczyłam o każdy kilogram w górę, taką miałam ciążę, że dzidziuś rósł bardzo dobrze a moje ciało wszystko mu oddawało.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo przydatne :) na pewno się przydadzą.

    OdpowiedzUsuń