sobota, 8 listopada 2014

SOTI Natural - doskonała, zielona herbata w butelce!

I w końcu mamy upragniony weekend! Czas spokoju i odpoczynku. Pogoda nie zachęca do aktywności fizycznej poza domem. Poza tym wciąż walczę z przeziębieniem, więc jedyne co mogę zrobić to prosty trening siłowy w domu. A po treningu, dla zaspokojenia pragnienia....


Tematem dzisiejszego postu jest odkrycie, jakiego dokonałam w zeszłym tygodniu. SOTI Natural - prawdziwie parzona herbata w butelce. Napój bez dodatków cukru, słodzików, stewii, konserwantów i barwników. Bogata w antyoksydanty, katechiny, garbniki i l-teanine.

Katechiny - cenne substancje chemiczne, które nalezą do polifenoli. Jest to jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy. To właśnie ich cierpki i gorzki smak odczuwamy w zielonej herbacie. Katechiny jak i inne związki należące do polifenoli mają silne właściwości antyoksydacyjne, wpływają na przyspieszenia tempa metabolizmu. Dodatkowo opóźniają, spowalniają proces starzenia się. Jednym z najcenniejszych źródeł katechin jest zielona herbata. 

Garbniki - inaczej nazywane taninami, również należą do grupy polifenoli. Ich cechą jest zdolność do trwałego wiązania się z białkiem. Posiadają  właściwości ściągające skórę. Również w smaku są gorzkawe i cierpkie.

L-teanina - aminokwas występujący wyłącznie w zielonej herbacie, zyskuje popularność jako alternatywa dla środków uspokajających i relaksujących. 

O szczególnych właściwościach zielonej herbaty naukowcy wiedzą nie od dziś. Jej wpływ na długowieczność przetestowano m.in na muszkach owocówkach, te które miały podawany napar żyły dwa razy dłużej niż muszki którym podawano wodę. Ważne jest by umieć w 100% czerpać z prozdrowotnych właściwości zielonej herbaty. Jej odpowiednie zaparzenie wymaga nie tylko odpowiedniej ilości czasu, ale również przygotowania. Ogromną rolę stanowi dobór liści tak, by były one bogate w substancje antyoksydacyjne. Pożądane właściwości zawierają liście japońskie Gyokuro czy też Kokicha. Herbaty z mniej znanych gatunków mogą zawierać odpadki z procesu suszenia liści. Ważna jest również temperatura parzenia herbaty, dostosowana do wybranego typu liści, a także długość i głębokość parzenia.

Zielona herbata w butelce SOTI Natural przygotowywana jest według opracowanego dwa lata temu w Azji procesu parzenia, dzięki któremu liście zawierają pożądane substancje, a do butelki nie dodawane są substancje konserwujące

























   




Same plusy

 # Krótka lista składników - woda, 100 % zielonej herbaty - nie ekstrakt z zielonej herbaty , sód.
#  Bez cukru, bez aspartamu, bez innych substancji słodzących, bez pustych kalorii.
#  Bez sztucznych ulepszaczy. 
#  Fajny smak, mimo, że cierpki i gorzki to pijąc herbatę mam wrażenie, że jakoś blisko obcuję z naturą - nawet te plantacje herbaty widzę oczyma wyobraźni. 

Cena za butelkę 530 ml od 8 zł.
Więcej informacji na stronie producenta. Niestety dzisiaj mają chyba jakiś problem z serwerem, bo wejście na stronie nie jest możliwe. 


5 komentarzy:

  1. Skład rewelacja. Szkoda, że w sklepach tego nie ma.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, dostępność kiepska. Ale to młoda firma, wciąż się rozwija, więc kto wie ;)

      Usuń
  2. jak zobaczę w sklepie na pewno spróbuje ;)

    Pozdrawiam,
    Fit

    OdpowiedzUsuń