niedziela, 16 listopada 2014

Słodka niedziela - batoniki musli.

Dzisiaj obiecany przepis na zdrowe batoniki musli. Nic trudnego, a za to jakiego dobrego!
Robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Robi się je dość szybko, są dobrym rozwiązaniem na szybkie śniadanie, gdy zaspało się do pracy ;)

Składniki których użyłam do moich batoników

50 g orzechów pekan - do kupienia tutaj
50 g posiekanych orzechów brazylijskich
200 g płatków owsianych
Garść jagód goji
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
50 g suszonej żurawiny
1 całe jajko
3 białka
3 łyżki oleju kokosowego
syrop daktylowy - na oko

Przygotowanie
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mieszankę musli wykładamy na blachę - wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut.



Mieszankę mocno ugniatamy.

Po upieczeniu wygląda tak:



Później masę kroimy na równe kawałki i batoniki gotowe ! :D


Batoniki zabieram do pracy albo rozgniatam i zalewam jogurtem.
Pyszne, zdrowe, energetyczne i bez mąki.

Smacznego! :)


10 komentarzy:

  1. Super wyglądają i nie są tak słodkie jak te kupne. Pseudo zdrowe przekąski z dużą ilością cukru i do tego czekolada ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym pewnie wszystko zjadła przed pracą hłe hłe hłe :D
    http://barbaramaciejewska.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś robiłam, były pyszne, muszę zrobić jeszcze raz, przynajmniej nie miałabym problemu z jedzeniem słodyczy :).

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię, chociaż w tym tygodniu postawiłam na granolę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmm, mam opakowanie gotowego musli, którego w zasadzie nie lubię a nie chcę go wyrzucać i jeśli dodam do niego jajko i zrobię takie batoniki to myślisz, że będzie okej? czy masz jeszcze jakieś inne sposoby na wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podobnie robię swoje musli:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!
    Zapraszam do mnie na przepis na bezglutenowy chleb bez mąki:)

    OdpowiedzUsuń