piątek, 21 listopada 2014

Chrupiąca, zdrowa przekąska - marchewka słodko-ostra.

Bardzo lubię pieczone warzywa, ale rzadko robię je na słodko. Dzisiaj postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni i spróbować smaku słodko-ostrego. Skoro mięso smakuje fajnie, to marchewka powinna być równie smaczna ;) Fantastyczna przekąska, zamiennik słonych, niezdrowych, chrupiących umilaczy czasu.



Składniki na jedną porcję

2 duże marchewki
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek z chilli
1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W między czasie przygotowujemy marynatę - łączymy wszystkie składniki. Marchewkę kroimy na średniej wielkości słupki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy marynatą i dokładnie mieszamy, żeby nasza marchewka w całości została pokryta. Zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Można dodać również sezam.





Marchewka jest słodka, ale pod koniec czuć ostrość papryczek chilli. Chrupiąca, szybka i zdrowa przekąska ;)


Ja wracam do lektury drugiego tomu Trylogii Czasu - Rubin pochłonęłam wczoraj wieczorem ;)  A Wam życzę udanego, spokojnego weekendu :)

11 komentarzy:

  1. Dobra, przyznaję skusiłaś mnie :D Jestem strasznie ciekawa jak smakuje! Idę sprawdzić czy mam marchewkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze, wygląda apetycznie! Chyba sama się skuszę i zrobię w domu!

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie wiem, co sądzić o połączeniu smaku słodkiego z ostrym, boję się spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też byłam sceptycznie nastawiona, ale serio - obłędnie smakuje ;D

      Usuń
  4. rewelacyjny pomysl uwielbiam takie polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis na przekąskę, nieraz coś za mną łazi wieczorem i czuję, że taka marchewka z pewnością by mnie usatysfakcjonowała :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi smaka ;) ja robiłam zawsze z oregano jeszcze, pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń