niedziela, 9 listopada 2014

Chipsy z jarmużu.

Jarmuż to kolejne odkrycie tej jesieni. Warzywo należące do rodziny kapustowatych, już w starożytności uprawiana jako roślina ozdobna i jadalna. Jedzono go również w średniowieczu, był jednym z głównych składników pożywienia chłopów. Jest składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich i brazylijskich. W Japonii sok z jarmużu zwany aojiru jest popularnym suplementem diety.

Jeśli chodzi o właściwości odżywcze to zawiera on dużo wapnia, antyoksydantów, witaminy C, karetonoidów ( luteiny). Jest również bogatym źródłem żelaza i sulforafanu. Kolejny produkt, który warto włączyć do swojej codziennej diety.

Jarmuż można jeść na surowo - w sałatkach, robić z niego sok, koktajle, krótko smażyć, przygotować na parze, gotować i piec.

Wczoraj na wieczór przed telewizorem przygotowałam smaczne i zdrowe chipsy z jarmużu.


Składniki
- jarmuż ok. 80 g
- oliwa z oliwek -  3 łyżki
- ostra papryka - 1 łyżeczka
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- sól


Przygotowanie

Jarmuż myjemy, suszymy i odcinamy twarde końce. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W między czasie mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Na papierze do pieczenia układamy zamoczony w oliwie jarmuż. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Ja do chipsów przygotowałam również sos czosnkowy z jogurtu naturalnego i dwóch ząbków czosnku.





Zostało mi jeszcze trochę jarmużu, więc zrobię sobie pierwszy w życiu koktajl warzywno-owocowy. Podoba mi się też przepis na kaszę jaglaną z jarmużem i jajkiem sadzonym. Mam trochę więcej czasu na eksperymenty w kuchni. Łagodniejszą wersją chipsów zajadał się również mój pies ;) Smakują wszystkim. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można zapakować je w lunchbox i wziąć do pracy. Doskonała przekąska w podróży i zdrowa alternatywa dla tych, którzy w trakcie czytania, oglądania, pisania, pracy lubią mieć coś chrupiącego pod ręką.

14 komentarzy:

  1. muszę w końcu je zrobić :)

    Pozdrawiam,
    Fit

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz głośniej o tym smakołyku, też będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to odkrycie ostatnich miesięcy-pyszne odkrycie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odkryłam go zeszłej jesieni, kiedy jeszcze nie był znany i sama wyhodowałam go na działce, ale czipsy zrobiłam pierwszy raz dopiero w tym roku, co prawda nikt poza mną nie chciał ich jeść, ale dla mnie fajna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo o nich słyszałam i muszę koniecznie spróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, nominowałam Cię do Liebster Award, mam nadzieję, że przyłączysz się do zabawy
    http://agnieszkasportygirl.blogspot.com/2014/11/jest-mi-ogromnie-mio-i-dziekuje.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wkońcu wypróbować to cudeńko !
    Zapraszam do mnie na przepis na fit czekoladowe muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a gdzie można kupić jarmuż ja go nigdzie nie spotykam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ostatnio byłam w szoku bo już kilka razy dostałam go w biedronce - paczkowany w lodówce z mieszankami sałatowymi :)

      Usuń
    2. Ja tez kupiłam w Biedronce :)

      Usuń
  9. jedno słowo - UWIELBIAM! u mnie też na blogu pokazałam kiedyś swój przepis na chipsy z jarmużu :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. slyszalam....i takze to ze sa pyszne... ale jakos nie lubie jarmuzu :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczę tak chciałabym spróbować tych czipsów i jak na złość w mojej okolicy nie ma jarmużu! ;(

    OdpowiedzUsuń