niedziela, 21 września 2014

Naturalnie zwalczam przeziębienie.

W okresie przejściowym między latem a jesienią, a także później powinniśmy dużą uwagę poświęcać naszemu zdrowiu. Starać się wcześniej wzmacniać organizm, stosować działania profilaktyczne by zapobiec chorobie. Ja się spóźniłam i złapałam paskudne przeziębienie. Ból gardła, mięśni, stawów, zachrypnięty głos, uporczywy kaszel, katar i duszności - zwłaszcza nad ranem i w nocy. W marcu przechodziłam przez to samo, musiałam się wtedy wspomóc antybiotykiem i kilkoma innymi lekami. Teraz postanowiłam zaufać medycynie naturalnej i składnikom, w których substancje aktywne i olejki mają prozdrowotne działanie.

Początkowo nie wierzyłam, że jedynie imbir, czosnek, miód, pigwa i dużo witaminy C postawią mnie na nogi. A jednak!

Imbir

Jego właściwości lecznice są powszechnie wykorzystywane w Azji, gdzie imbir jest jest podstawowym składnikiem wielu potraw. Substancje mające lecznicze działanie to: zingiberol, gingerol i zinferon. Imbir doskonale leczy przeziębienie, migreny, łagodzi mdłości, działa przeciwobrzękowo, dba o jamę ustną i zwiększa koncentrację. Ja dodaję go do herbaty i potraw.


Czosnek
 Surowy czosnek, rozgnieciony i przełożony do rany zabija drobnoustroje wywołujące infekcje, ale rownież działa jak naturalny antybiotyk. Dodatkowo neutralizuje niebezpieczne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do starzenia komórek. Profilaktycznie powinno sie zjadać 1-2 ząbki dziennie, najlepiej surowe. Gotowanie hamuje tworzenie allicyny, dzieki to wlasnie ktorej czosnek ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Powinien być spożywany regularnie. Ja juź przyzwyczaiłam się do smaku czosnku, do ust wkładam cały ząbek, aby złagodzić ostry smak zjadam łyżkę miodu.



Miód
Jest nie tylko  dobrym zamiennikiem cukru, ale także ma działanie prozdrowotne. Podobno bakterie zwalcza lepiej niz antybiotyk. Inhibina ktora najwiecej maja miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe ma silnie działanie bakteriobójcze. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego.  Miód powinien byc w naszej codziennej diecie , zwłaszcza w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego. Przyspiesza rownież gojenie ran, zmniejsza ryzyko powstawania bliznowców, obniża ciśnienie krwi.



Pigwa
Pigwa jest owocem,  który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Jest bogata w witaminę C. Jej owoce dojrzewają we wrześniu i październiku. Nie powinno się ich jeść na surowo ponieważ są twarde i kwaśne jednak można z nich przygotować przetwory. Ja przygotowuje sobie dodatek do herbaty i nalewkę. Zalecane jest spożycie pigwy w postaci soku z miodem zwłaszcza przy suchym kaszlu, przeziębieniu i jesiennym przesileniu.


A co u Was sprawdza się na przeziębienie?


9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Przeczytałem ostatnio bardzo ciekawą książke "Ukryte terapie, czego Ci lekarz nie powie" p. Zieby. Jest w niej dużo informacji które otworzyły mi oczy na tematyke zdrowia. Autor przytacza wyniki badań pokazujące że np. suplementowanie się wit C w bardzo dużych ilościach pozwala nie tylko wyleczyć się z przeziębienia ale z wielu grożnych chorób. Jest wiele przypadek kiedy tzw wlewy wit. C pomagały wyzdrowieć osobom chorym na raka. A na jesień aby zwiększyć odporność warto suplementować się wit. D. Najlepsza jest ta produkowana przez nasz organizm poprzez naświetlanie na słońcu ale kiedy trudno o łądną pogodą można suplementować się kupinymi suplementami.dbamokregoslup.pl/

      Usuń
  2. A jak zwalczyć kaszel :P ? Mam go od dłuższego czasu i nie mogę sobie z nim poradzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie jestem przeziębiona. Wspomagam się lekami bez recepty, ale jutro miałam zamiar kupić czosnek i wcinać go. :D
    Miód oczywiście z ciepłym mlekiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiedziałam, że imbir ma takie właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. domowe sposoby są najlepsze, dużo zdrowia! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moja ulubiona herbata- zwykła czarna+ 1 łyżeczką miodu + krojony imbir, mogę ją pić cały czas :) a czosnek jem tylko jak jestem przeziębiona :) kroję go wtedy w plasterki i kładę na jedną kromkę białego chleba posmarowaną masłem, trochę soli i mniam. naturalne sposoby są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń