niedziela, 23 marca 2014

Gotowanie na parze - kulinarny hit.

Zaczynając pisać posta zaczęłam się zastanawiać kiedy ostatnio smażyłam na patelni. Chyba dawno, bo nie jestem w stanie nawet wskazać konkretnego miesiąca. Najpierw przerzuciłam się na piekarnik. Piekłam wszystko co było możliwe - mięso, warzywa, nawet owoce do deseru. Czasami bywało to denerwujące bo pieczenie wymaga nieco więcej czasu niż smażenie, no ale ile jest zdrowsze.
Teraz nie wyobrażam sobie innej obróbki termicznej żywienie - gotowanie na parze, totalny hit w moim domu.


Gotowanie na parze pozwala mi zaoszczędzić mnóstwo czasu, nie wymaga stałego pilnowania, mieszania, przekręcania. Zachowana jest większa ilość składników odżywczych, warzywa zachowują naturalny kolor i smak, mięso jest soczyste.






Lubicie gotować na parze? Jakie są Wasze ulubione przepisy?

26 komentarzy:

  1. Rzadko kiedy gotuję na parze, jeśli już to w akademiku a domu wolę eksperymentować m.in. z zapiekaniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozważam kupno woreczków do gotowania na parze w mikrofalówce, no ale to pewnie nie to samo :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stosowałam i wg mnie są ok:) Doskonale się sprawdzają jeśli chcemy coś zrobić szybciej :)

      Usuń
  3. Ja już jakiś czas temu przestawiłam się na gotowanie na parze warzyw. Przykładowo brokuły czy fasolkę szparagową wolę ugotować na parze niż w wodzie.
    Rzeczywiście tak jest o wiele zdrowiej :)
    Ale nie przygotowuję na parze całych posiłków, bo moje najczęstsze obiady się do tego nie nadają...

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że nie można dziobnąć jedzenia przez monitor... bo ani byś się nie obejrzała a tego łososia by nie było:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Gotowane na parze według mnie jest chyba jedną z najlepszych form gotowania (nie wygotowują się tak cenne składniki jak przy gotowaniu w wodzie czy smażeniu).

    Zakupiłam niedawno parowar z Biedronki i uważam że był to jeden z najlepszych zakupów ostatnimi czasy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W czym można gotować na parze ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również gotuje na parze uzywam do tego Thermomixa. Najbardziej lubie pierś z kurczaka, jest soczysta i pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja mam specjalne urządzenie elektryczne do gotowania na parze i używam go przynajmniej kilka razy w tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja od sierpnia przerzuciłam się na gotowanie na parze i choć gotuję w ten sposób tylko mięso i ryby, to kooocham tą metodę! Smażone powoli przestało mi smakować, jedzenie przyrządzone na parze to mój must-have :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja nadal nie mogę się przekonać do parowaru i leży w szafie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O jej od roku nie używamy niczego innego jak wkładki do parowania z ikei do przygotowania obiadu. Kosztowała mnie jakies 15zl a odmieniła moje życie :-D warzywa nie tracą swoich właściwości ale tez smaku!!! A ile czasu się przy tym zaoszczedza, wystarczy wszystko włożyć do garnka i czekać aż się uparuje. Świetna sprawa, polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio polowałam na parowar, który znajdował się w Biedronkowej ofercie, ale ostatecznie go nie zakupiłam. Przypomniałam sobie, że mam takie 'coś' jak tutaj na zdjęciach, ale gdzieś głęboko schowane w szafce. Przypomniałaś mi, że muszę odświeżyć taki garnuszek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. po przeczytaniu twojego wpisu wczoraj ugotowalam na parze kurczaka z warzywami... pierwszy raz w zyciu;) I ..super!! wygoda, smak- miodzio , dzieki tobie bedzie to jedna z moich ulubionych form gotowania chyba :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja uwielbiam gotowanie na parze, ale po warzywach z pary mam tak niesamowite gazy, że sama ze sobą wytrzymać nie mogę...

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie to wszystko wygląda. :) Pysznie przede wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  16. W zasadzie to nieczęsto gotuję na parze, a jeśli już to warzywa - moi chłopcy nie są jeszcze do takich obiadków przekonani, ale powoli - wszystko w swoim czasie (:

    OdpowiedzUsuń
  17. Och, ja chyba nigdy nie przekonam się do gotowania na parze.. nie wiem od czego to zależy, ale dla mnie wszystko co na parze jest bez smakowe nawet pomimo tego, że staram się to dobrze przyprawić.. Może kiedyś znowu zacznę przygodę z parą :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś korzystałam z parowaru, jednak był duży i długo to trwało. Po przeprowadzce zostawiłam go u mamy, myślałam właśnie o garnku do gotowania na parze, ale niedawno dostałam mały parowar i ponownie zasmakowałam warzyw i kurczaka na parze - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam gotowane na parze potrawy, choć tymi z piekarnika też nie pogardzę:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak zaglądam tu czasem i zaglądam, ale ostatnio jakoś pusto... Co się dzieje, Kama?

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubimy :D !
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. mniam :* jakie zdrowe pyszności u Ciebie <3

    Dodaje do obserwowanych i zapraszam do mnie ;*
    http://diamond-life-healthly.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń