środa, 1 maja 2013

Spaghetti lżejsze, lepsze, zdrowsze.

Czy spaghetti musi być bombą kaloryczną i daniem omijanym szerokim łukiem? NIE!

Oczywiście na samym początku należy wspomnieć o tym, że w celu wykonania potrawy nie posłużymy się gotowym sosem ze słoika czy torebki. Takie gotowy sosy zawierają mnóstwo chemii, cukru i wspomagaczy.
Dlatego co wybrać?
Pomidory w puszce albo Tomaterę sos pomidorowy, lekko zagęszczony sok pomidorowy. Bez dodatków, bez wspomagaczy. Sos stworzymy sami!

Rezygnujemy z białego makaronu - zastępujemy go makaronem pełnoziarnistym.

Do przygotowania spaghetti będziemy potrzebować:
- mięsa - ja wybieram wieprzowe
- łyżki oleju
- makaronu
- bazy do sosu
- sekretem są przyprawy: czosnek, chilli, papryka piri piri, oregano, bazylia, lubczyk
Jedynym kalorycznym produktem może być parmezan.
Kierujmy się smakiem i zapachem - wtedy będziemy wiedzieć ile i jakich przypraw dodać. Często smakuj, twórz i baw się :)



Zdrowe jedzenie może być smaczne! :)



21 komentarzy:

  1. Ja do Spaghetti używam mięsa mielonego z indyka. Jest przepyszne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie spaghetti :) Najlepiej obalają mit pt. "makaron tuczy".

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne i zdrowe :) i tak jak mówisz - żadnych torebkowych wynalazków ;) "prawdziwe jedzenie" nie ma siły, aby było niezdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie spaghetti kojarzy mi się ze szkolna stołówką i koloniami, chyba na zawsze będę do niego zrażona ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serio!? na koloniach dawali takie rarytasy :D ?

      Usuń
  5. Dokładnie taką pastę uwielniam. Bazylię sypie workami, a zamiast mięsa dodaje również tuńczyka:) Polecam bardzo jeśli ktoś go lubi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez najczesciej robie z tunczykiem:) I jeszcze duzo posiekanej natki piertruszki, super sie komponuje.

      Usuń
  6. U mnie ostatnio był makaron z sosem szpinakowym i owocami morza(przepis wkrótce).

    A co do takiego spaghetti to tak właśnie je przyrządzam (przepis na niego również niedługo :) makaron pełnoziarnistu,pomidory lub przecier pomidorowy dusze do miękkości z papryka i pieczarkami no i oczywiscie ziola ziola ziola.:)

    Zdrowo i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam spaghetti :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie kupuję mięsa mielonego, bo uważam, ze mogą tam wrzucić wrzystko. Kupuję mięso wieprzowe lub wołowe i mielę w maszynce.5 minut roboty i już

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wybieram kawałek szynki czy łopatki który mi się podoba i proszę o zmielenie. Też nigdy nie kupuję gotowej zmielonej papki.

      Usuń
  9. Uwielbiam spaghetti, więc chętnie skorzystam z przepisu na lżejszą wersję tego dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie zrobilam spaghetti z gotowego sosu, od zawsze robię go sama (świeża bazylia z parapetu to jest to!), ale muszę jeszcze spróbowac pełnoziarnistego makaronu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja już od dawna wcinam takie spaghetti. mięso mielone zastępuję kawałkami piersi z kurczaka. pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  12. do spaghetti sos zawsze robię sama i zawsze jest w nim wiele ziół, uwielbiam ich aromat!

    OdpowiedzUsuń
  13. o rany, dopiero zjadłam śniadanie a już mam ochotę na obiad :) uwielbiam spaghetti więc wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie. Muszę spróbować kiedyś przygotować takie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nie jadłam kupnego makaronu pełnoziarnistego - robiłam sama, ale ostatnio mi się nie chce.
    Musze się kiedyś skusić i sprawdzić jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam taki makaron w zdrowszej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  18. http://pytajozdrowie.pl/ więcej na ten temat można znaleźć na tej stronie

    OdpowiedzUsuń