niedziela, 22 kwietnia 2012

Co jem #1

Przechodząc na dietę, kierowałam się nie tylko tym by produkty były mało kaloryczne. Głównie wybierałam produkty zdrowe, które wzbogacą posiłki. Od momentu okrycia przeze mnie rukoli ( rokietta siewna ) mogłabym ją jeść codziennie. Jednak zachowuję umiar, bo nie chcę żeby mi się któregoś dnia przejadła :)
Gdy zobaczyłam jak moja koleżanka zamawia pizzę z rukolą to zaśmiałam się jej w twarz. Pizza z trawą ? No chyba jakiś żart. Nawet nie chciałam spróbować i przekonać się jak świetnie smakuje.


źródło obrazka


Ciężko jednoznacznie określić smak rukoli. Jest ona bogata w różnorodne smaki - nieco pieprzu, troszkę chrzanu, wyczuwa się także orzech. Jedno jest pewne, jest bardzo wyrazista i charakterna.

W sałatkach świetnie komponuje się z serami : feta, mozarella, blue, gorgonzola, brie. Fantastycznie smakuje z cytrusami - jej połączenie z grejpfrutem dodaje orzeźwienia i świeżości potrawie. Bardzo smaczna jest także z samym pomidorem, czosnkiem,  skropiona oliwą z oliwek. Zresztą jeśli chodzi o sałatki trzeba być kreatywnym i eksperymentować ( w sezonie z chęcią połączę ją z truskawkami i suszoną żurawiną) . Nie podałabym jej z majonezem - nie tylko ze względu na jego kaloryczność. Obawiam się, że mógł by on zdominować rukolę i zabić jej walory smakowe.


Uwielbiam ją w połączeniu z roszponką.


Przepis znajdziecie tutaj.

Rukola to doskonały dodatek do kanapek i tortilli. Któregoś dnia na kolację zrobiłam sobie dwie kanapki z ciemnego chleba razowego, z połową opakowania serka wiejskiego. Na wierzch plasterki rzodkiewki, ogórka i rukola. Serek wiejski możemy zastąpić tuńczykiem, wędzonym łososiem, mozarellą czy wędzoną szynką.



Rukolę kupuję w Biedronce - w opakowaniu znajduje się 90 g produktu. Takie opakowanie starcza mi na 4 sałatki.  Cena to ok 4.50 zł
Wartości kaloryczne dla rukoli :



Dzisiaj na obiad także wykorzystałam rukolę. A także upiekłam pierś z kurczaka. Pierś marynowałam w oliwie z oliwek, soku z cytryny, w ziołach prowansalskich, czosnku i ostrej papryce. Piekłam 25 minut w 220 stopniach w naczyniu żaroodpornym.







Przepisy do wypróbowania :




źródło : google.com

W planach mam także wyhodować rokiettę. Myślę, że w domowych warunkach jest to możliwe. Jeśli nie, poczekam do wakacji.

Lubicie rukolę ? Może macie jakieś ciekawe przepisy, którymi chętnie się podzielicie :) ?


14 komentarzy:

  1. Kochana, podziwiam, że taka mała paczka wystarcza Ci na 4 sałatki, mnie maks na dwie! :D uwielbiam rukolę, ale moją najukochańszą sałatą od lat jest roszponka

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam pizzę z rukolą i bardzo mi smakowała:) A sama rukolę też kupuję w Bidronce ;)
    Bardzo ładnie wyglądał Twój dzisiejszy obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak u Ciebie zrobiło się pysznie, rukolę uwielbiam i zgadzam się, wyczuwalny jest w niej posmak orzecha.

    OdpowiedzUsuń
  4. rukola rocks! spróbuj autorskiej sałatki mojej przyjaciółki, którą robimy sobie zawsze do wina i jakiegoś świeżego pieczywa: na dwie osoby zjadamy : paczka rukoli plus kostka startego sera koziego plus czerwona cebula plus pomidor i do tego smażone pestki dyni/lub słonecznik, tyci soli i pieprzu, potem orgazm kubków smakowych ;)
    J xx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten orgazm kubków smakowych mnie przekonał :D

      Usuń
  5. Rukola rzeczywiście ma specyficzny smak. Jakoś specjalnie za nią nie przepadam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja lubię Twojego bloga, wszystko bym zjadła :).

    A ja jeszcze nigdy nie jadłam rukoli (tak swoją drogą, kiedy wreszcie otworzą u mnie biedronkę?!). Ale kupiłam w tym roku nasiona różnych sałat m.in. rukoli i mam nadzieję, że latem wyrosną mi na działce :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam rukolę, zresztą uwielbiam każdą zieleninkę. Bardzo fajne przepisy i ładna oprawa bloga.
    Co do wspomnianego wcześniej sklepu, polecam tam kupować również dzwonki łososia - 4 sztuki w opakowaniu za 10 zł - uważam, że warto.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja wczoraj jadlam pierwszy raz w zyciu taki mix sałat kupionych z biedronki byla tam ta poszrpana i rukola i czerwona, i to bylo pycha :D i nawet kolezanka dodala do tej salaty pomidorek koktajlowy i mi smakowało (bo nie lubie pomidorow) bylam w szoku jak taka zielenina moze byc smaczna :D ah! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej hej trafiłam na twojego bloga poprzez twoje komentarze na innyc stronach o tematyce odchudzania. Niesamowite inspiracje kulinarne napewno skuszę się na jakiś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pizza z rukolą jest pycha :)
    Ale szkoda, że pizza taka tucząca :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię rukolę, zwłaszcza w takiej sałatce jak wstawiłaś zdjęcie :) ale pizza mnie nie przekonuje:P

    OdpowiedzUsuń
  12. Też właśnie kupuję rukolę w Biedronce- jest tańsza niż w innych warzywniakach. Planuję też sama chodować- na razie kupiłam nasionka :) Polecam dodać ją do jajecznicy-tak jak szczypiorek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak będziesz sadzić, w doniczce, jak to się w ogóle tym opiekować :P ?

      Usuń