środa, 29 lutego 2012

#3 / przepis na fasolkę po bretońsku /

Dzisiaj jestem wykończona. Dobrze, że mogę sobie teraz tylko leżeć i odpoczywać. Trzeci dzień pod rząd na siłowni daje o sobie znać, dlatego na jutro zaplanowany jest leciutki trening. Co by się nie przemęczyć i nie przetrenować mięśni.

Dzisiejszy trening ( dzień 4 )

Rozgrzewka 15 minut
Ćwiczenia siłowe 40 minut
Platforma wibracyjna 10 minut
Cardio 30 minut
 

Menu na dzisiaj :

Śniadanie : placek owsiany z żurawiną i bananem ok 300 ckal
Posiłek po treningowy : miseczka fasolki po bretońsku ok 350 ckal
Obiad : gotowana pierś z kurczaka z warzywami z dipem z jogurtu naturalnego i czosnku ok 350 ckal
Podwieczorek : jabłko i wafel ryżowy 100 ckal
Kolacja : kromka chleba z wędzonym łososiem i pomidorem 130 ckal ( albo dwie, zobaczymy)

Chyba za mało jem jak na taki wysiłek fizyczny. Ale jestem tak zmęczona, że nie mam siły sobie nic robić. Najchętniej ucięłabym sobie krótką drzemkę :)

Obiecałam dodać przepis na fasolkę po bretońsku. Od razu mówię, że składniki, których użyłam pozwoliły nam na stworzenie jednego wielkiego gara i pół mniejszego fasolki. Zobaczcie zresztą sami :


Dobrze, że i ja i R. lubimy fasolę po bretońsku, więc ponad połowę z tego zamroziliśmy, bo gdybyśmy tak jedli to cały czas to bym się chyba w fasolę zamieniła :)
Czemu tak ją lubię ? W trakcie przygotowywania nie użyłam : soli , mąki, śmietany, sosu z torebki, boczku. Wszystkie produkty są jak najbardziej dietetyczne, a jedna porcja fasolki po bretoński to ok 350 ckal. 

Składniki
- 2 paczki białej fasoli,
- 2 pętka kiełbasy chudej, ja kupiłam Podwawelską - najbardziej mi smakuje,
- 2 - 3 duże cebule,
- kostka rosołowa - ja użyłam wołowej bo akurat taką miałam w domu ,
- puszka pomidorów z puszki ( śmiało można je zastąpić świeżymi pomidorami ) ,
- 2 kartoniki sosu pomidorowego, ja użyłam Tomatery Primo Gusto,
- przyprawy do smaku ( oregano, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, papryka chilli, czosnek )

Przygotowanie :
 
1. Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc.
2. Cebulę kroimy w piórka, kiełbaskę w kostkę , przesmażamy na patelni.
3. Fasolę gotujemy w wodzie z rozpuszczoną kostką rosołową, przez ok 10 minut.
4 Dodajemy pomidory z puszki i dwa sosy pomidorowe, wszystko pięknie rozprowadzamy i mieszamy od czasu do czasu, dodajemy suszoną paprykę chilli, bądź jeśli ktoś woli świeżą.
5. Dodajemy cebulę i kiełbaskę.
6. Tak fasolka powinna się dusić na małym ogniu przez ok 2 godziny.
7. Przed podaniem doprawiamy do smaku dowolnymi przyprawami. 

I gotowe ! :) Smacznego.


Możecie także dorzucić do tego jakoś sałatkę, ja uwielbiam grecką :)

3 komentarze:

  1. Kama a ty jakie ćwiczenia siłowe robisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klatka 2x15 5 kg
      Plecy 2x 15 15 kg
      Odwodziciele/ przywodziciele 2x 15 25 kg
      Zginacze/ prostowniki 2x 15 - 10 kg
      Bicepsy z ciężarkami 2x 15 3 kg
      Tricepsy 2x15 10 kg
      Spięcia 3x15
      Suwnica

      W następnym tygodniu zmiana :)

      Usuń
  2. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you spending some
    time and effort to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting.
    But so what, it was still worth it!
    Also see my webpage > Go here

    OdpowiedzUsuń